La rectoría

La Rectoria, datada en el segle XVIII, presenta una façana de dues plantes. A la planta baixa, el portal forà s'aixeca sobre quatre graons i mostra una llinda amb motllures lineals, mentre que els brancals presenten estries verticals; el conjunt apareix inscrit dins el perímetre d'un portal rodó, potser indici del portal anterior a les obres del segle XVIII. A més de finestres rectangulars, a l'esquerra del portal observam una capelleta amb una creu de fusta. Al primer pis hi ha una galeria de tres arcs rebaixats, sostinguts per dues columnes exemptes, amb èntasi, i dues pilastres embegudes en els laterals; en el centre de la pareteta de protecció hi ha un medalló amb el relleu de sant Francesc. L'interior, a més d'obres d'art religiós, conté l'arxiu parroquial. 

La Vicaría, datada en el siglo XVIII, presenta una fachada de dos plantas. En la planta baja, el portal principal se levanta sobre cuatro escalones y muestra un dintel con molduras lineales, mientras que las jambas presentan estrías verticales; el conjunto aparece inscrito dentro del perímetro de un portal redondo, quizás indicio del portal anterior a las obras del siglo XVIII. Además de ventanas rectangulares, a la izquierda del portal observamos una pequeña capilla con una cruz de madera. En el primer piso hay una galería de tres arcos rebajados, sostenidos por dos columnas exentas, y dos pilastras embebidas en los laterales; en el centro de la pared de protección hay un medallón con el relieve de San Francisco. El interior, además de obras de arte religioso, contiene el archivo parroquial.


El monasterio de Montesión

El Puig de Monti-sion es troba situat al terme de Porreres, té una altitud de 250 m i al cim existeix un santuari dedicat a la Mare de Déu de Monti-sion.
El segle XIV ja existia una ermita que amb el temps ha estat ampliada i s'hi han construït edificis annexos. L'any 1498 començà la construcció de l'església actual. Des del segle XV fins el XIX va funcionar una escola eclesiàstica.
El 1858, com a conseqüència de la desamortització de Mendizába, l'estat va treure venals 53 quarterades de les terres comunals que envoltaven el santuari.
El 14 de gener de 1954, el poble de Porreres construí, en un sol dia, el nou traçat de la carretera fins al cim. Modernament, les graveres d'àrids han impactat fortament els seus voltants.
El porrerencs hi celebren una pancaritat el Diumenge de l'Àngel amb una misa, concerts i ball de bot, paradetes de libres...

El Puig de Monti-sion se encuentra situado en el al término de Porreres, tiene una altitud de 250 m y en la cumbre existe un santuario dedicado en la Virgen María de Montesión.
El siglo XIV ya existía una ermita que con el tiempo ha sido ampliada y se han construido edificios anejos. El año 1498 empezó la construcción de la iglesia actual. Desde el siglo XV hasta el XIX funcionó una escuela eclesiástica.
El 1858, como consecuencia de la desamortización de Mendizába, el estado puso a la venta 53 cuarteradas de las tierras comunales que rodeaban el santuario.
El 14 de enero de 1954, el pueblo de Porreres construyó, en un solo día, el nuevo trazado de la carretera hasta la cumbre. Modernamente, las graveras de áridos han impactado fuertemente sus alrededores.
Los "porrerencs" celebran una romería el Domingo de Àngel con una misa, conciertos y baile mallorquín, puestos de libros...

Ruta Art i Artesania

La visita segueix el següent guió:
  • Carrer Almudaina.
  • Avinguda Bisbe Campins.
  • Can Not. Fabricant d'embotits.
  • Museu i Fons Artístic de Porreres.
  • Entrada a l'Església Parroquial.
  • Les creus de terme.
  • Visita a Calçats Salleras.
Activitats opcionals en el municipi:
  • Visita al Santuari de Monti-sion.
  • Dinar en un restaurant local.
Informació i reserves: telèfon 971728983

Joan Barceló

Joan Barceló (Porreres, 1954) és periodista i excursionista cultural. Va exercir d’home del temps i ha presentat els programes de televisió “Camina, caminaràs…” i “El Cercador”. Escriu al Diari de Balears i Última Hora i edita l’almanac “Calendari Porrerenc”. Ha rebut els premis 31 de desembre (2001), Camp de la Conselleria d’Agricultura (2001), Populars (2003) i el Medi Ambient del Consell de Mallorca (2006) per la seva tasca a RNE. Presenta actualment el programa “Piscolabis Trementina” a Ona Mallorca.

Joan Barceló (Porreres, 1954) es periodista y excursionista cultural. Ejerció de hombre del tiempo y ha presentado los programas de televisión “Camina, caminaràs…” y “El Cercador”. Escribe al Diari de Balears y Última Hora y edita el almanaque “Calendari Porrerenc”. Ha recibido los premios 31 de diciembre (2001), Camp de la Consejería de Agricultura (2001), Populares (2003) y el Medio ambiente del Consell de Mallorca (2006) por su tarea en RNE. Presenta actualmente el programa “*Piscolabis Trementina” a Ona Mallorca.